Hulpinitiatieven voor jongeren

Heb je het moeilijk? Weet je even met jezelf geen blijf? Blijf er niet mee zitten en ga met iemand in gesprek. Hieronder vind je links naar alle mogelijke hulpinitiatieven voor jongeren. Zowel telefonisch als per mail of via chat zitten vrijwilligers klaar om naar jouw verhaal te luisteren.

JAC (Jongerenadviescentrum)

Het JAC maakt deel uit van het CAW, het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Waar het CAW zich inzet voor het welzijn van volwassenen, doet het JAC dat voor jongeren.

Bij het JAC kan je al chattend je hart luchten. De chat van JAC is bereikbaar van 11u tot 20u via www.jac.sittool.net/chat

Teleblok

Teleblok is tijdens de examenperiodes in januari en juni een aanspreekpunt voor studenten en mensen in hun omgeving. Elke avond bieden vrijwilligers hun luisterend oor aan via chat. Op die manier verloopt het contact heel laagdrempelig en anoniem en zijn moeilijke onderwerpen makkelijker bespreekbaar. De vrijwilligers luisteren, ondersteunen en helpen bij het vinden van antwoorden op je vraag.

Zie je het dus even niet meer zitten tijdens je examens? Heb je twijfels of vragen? Contacteer Teleblok tussen 18u en 23u via www.teleblok.sittool.net/chat.

Tele-onthaal

Zoek je een uitweg? Praten helpt! Elk gesprek met Tele-onthaal is anoniem en gratis. Chat elke avond en woensdag- en zondagnamiddag via www.tele-onthaal.be/. Of bel naar het nummer 106. Tele-onthaal is 24/7 bereikbaar. 

De druglijn

De Druglijn is er voor iedereen en voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gokken en gamen. Je contact met de Druglijn is anoniem. De Druglijn zit klaar om je vertrouwelijk en onbevooroordeeld te woord te staan.
De medewerkers luisteren naar je verhaal, bezorgen objectieve informatie en een eerste advies of zetten je op weg naar hulp of preventie.

Chat van 12u tot 18 u via www.druglijn.be/stel-je-vraag/chat. Of bel 078 15 10 20 tussen 10u en 20u. 

De geluksdriehoek

Heb je af en toe donkere gedachten? Want ja… je gelukkig voelen, wat is dat precies? Je ontdekt het in de geluksdriehoek. Op deze website vind je inspiratie over hoe je hier zelf mee aan de slag kan gaan. Met tips, oefeningen, filmpjes en verhalen van (bekende) Vlamingen. 

Ga naar www.geluksdriehoek.be 

NokNok. Het klopt in mijn hoofd

Je bent jong en je kan heel wat aan. Op de website van NokNok vind je tips, opdrachten en verhalen om je goed in je vel te voelen. Ook voor een dipje of een tegenslag kan je hier terecht. Succes!

www.noknok.be 

Awel

Awel luistert naar kinderen en jongeren. Nood aan een gesprek? 

Bel Awel via 102

Je kan Awel op het nummer 102 elke dag bellen van 16u tot 22 u, behalve op zon- en feestdagen. Op woensdag en zaterdag kan je al vanaf 14 u bellen. Een gesprek met Awel is volledig gratis. Je belt helemaal anoniem. Je hoeft niet te vertellen wie je bent, jouw telefoonnummer verschijnt niet op de telefoon van Awel en jouw gesprek komt niet op de telefoonfactuur.

Let wel op: via de ‘redial’ toets op de telefoon kunnen ouders wel achterhalen naar welke nummers jij belde, dus ook 102. Als je ouders echt niet mogen weten dat je met Awel contact opnam, zoek dan zeker eerst eens uit hoe je telefoonnummers uit het geheugen kan wissen. Voor ons geldt dat de gesprekken enkel worden gevoerd tussen jou en Awel, en niemand anders!

Chat met Awel

Elke dag, behalve op zon- en feestdagen, kan je via www.awel.be/babbel tussen 17u tot 22u chatten met een medewerker van Awel. Op woensdag en zaterdag al vanaf 16u.

1712 - Professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling

Je kan bellen, mailen of chatten met 1712. Via telefoon bel je naar 1712 en kies je vervolgens je provincie om doorverbonden te worden. 

  • Het gesprek is gratis.
  • Het gesprek blijft vertrouwelijk.
  • Jouw telefoontje of chatgesprek verschijnt niet op de telefoon- of internetrekening.
  • Je hoeft niet te zeggen wie je bent.

 Chat via www.1712.be/chat van 17u tot 19u of bel 1712 tussen 9u en 17u. 

CLBch@t

CLBch@t is een initiatief van de CLB-sector. Zowel leerlingen als ouders zijn welkom met alle vragen over studeren, studiekeuze, je goed voelen of gezondheid.

Chat van 14u tot 22 u, enkel op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag via www.clbchat.be/.

OverKop-huizen in Mechelen en Vilvoorde

Ken jij OverKop Mechelen en OverKop Vilvoorde? Dat zijn de twee OverKop-huizen in Vlaams-Brabant. In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en een beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.

Zelfmoordpreventie

Zelfmoordlijn1813

Bel het nummer 1813 voor een gratis en anoniem gesprek.
www.zelfmoord1813.be

Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Centrum ter Preventie van Zelfdoding
Ferdinand Lenoirstraat 27-31
1090 Brussel (Jette)
02 649 62 05
www.preventiezelfdoding.be